Informatie

Weefcentrum Golden Haand in Finsterwolde bundelt onderzoek, productie en promotie van handgeweven textiel. Ook kunt u bij ons het weefvak leren.

Weven geeft rust, regelmaat én een nuttig resultaat. En dat is bijzonder in deze jachtige tijd vol stress en digitalisering.

Ik, Mirja Wark, weef al mijn hele leven. De jarenlange omzwervingen die ik over de aardbol maakte leverden een schat aan weefsels en technieken op die ik nu graag deel met anderen in lezingen, lessen en tentoonstellingen.


Wie is Mirja Wark?

Weven is mijn grote passie. Waar ik ook woon, overal wil ik weten hoe wevers te werk gaan en welke technieken ze toepassen.

Ik volgde diverse internationale opleidingen in weven en kunstweven. Na studie in de Verenigde Staten en België (Gent) runde ik zes jaar lang handweefschool De Binding in Utrecht.

Toen ik jarenlang woonde in Venezuela, Oman, Syrië en Libië onderzocht ik traditionele textieltechnieken, ik organiseerde  textielreizen en ik ontwierp bijzondere weefkunstwerken.

Ook schreef ik Si’ira, een boek over een bijzondere gordel, de si’ira, geweven door een volk van weefkunstenaars, de Wayuu. Zij leven in het grensgebied tussen Colombia en Venezuela.

Lees meer over het boek. www.mirjawark.nl


Filosofie

Mooi materiaal en met liefde gemaakt

Vier handdoeken bij de Textiel Super voor een tientje. Dat is wel eens anders geweest. Onze oma’s spaarden lang voor hun uitzet van lakens, handdoeken en tafelkleden en gebruikten die voor de rest van hun leven. Ze borduurden er met trots monogrammen op zodat je het op de dorpsbleek herkende. Nog langer geleden, in de tijd vóór onze overgrootoma’s, verbouwden ze zelf het vlas om er vezels uit  te winnen. Vervolgens sponnen de vrouwen het tot linnengaren en weefden er lakens en hemden van.
Tot begin jaren tachtig was het normaal om slechts eenmaal in je leven een wollen deken te kopen. Maar zelfs dat was luxe. Voor die tijd hielden mensen schapen, ze schoren er eens per jaar de wol af en sponnen die tot garen. Van dit garen weefden ze dekens.
Vandaag de dag kopen wij voor een luttel bedrag een dekbed en overtrek. Als de mode verandert doen we ze weg en kopen nieuwe.

Ik wil het gevoel oproepen dat gebruikstextiel geeft als dat van mooie materialen met liefde gemaakt is. Het gaat om textiel dat je elke dag in handen hebt. Als dat mooi is, verbetert de kwaliteit van leven. Het is bijzonder als de moeite is genomen om producten met de hand te maken, als gekozen is voor mooie materialen en aandacht is geschonken aan kleur en ontwerp, als er tijd aan is besteed.
Prijzen van op die manier gemaakte artikelen zijn niet laag. Daar staat tegenover dat ze veel langer meegaan en ze vervelen nooit.

Menigeen heeft nog nooit ervaren wat het is om iets vanaf de basis helemaal zelf te maken. Dat proces geeft veel voldoening. En dat gevoel geef ik graag aan anderen door. Daarom geef ik les in ambachtelijk weven.