Westers weven

Doelgroep: Jongeren, studenten en volwassen beginners
Docent: Mirja Wark

Basis weven

In vier vijfdaagse weken krijgt u een goede basis handweven op tafelgetouwen. Acht weeftechnieken komen aan bod, twee per cursus. Elke dag is er een afwisseling van theorie en praktijk. Na een week neemt u twee weefsels mee naar huis. U kiest zelf wat u prettig vindt: losse weken of een aaneengesloten lesperiode. Zie de agenda voor de mogelijkheden. [link naar agenda]
Na afloop van de cursus kunt u zelfstandig verder.


Basis weven 1

Scheren, opbomen, weven, voddenkleed, Finse Raanu
Inhoud in detail: wat is weven, weefproces, weef-plan maken, ketting berekenen, ketting haspelen, ketting op getouw zetten, getouwkennis, functie getouw, gebruik van steek-lat en matschuit, preparatie van vodden, streepontwerpen, weven, vodden weven, kettingafwerking voor grof garen, weeftechniek, Raanu ontwerpen, Raanu weven, werken met wol, notatie van weven, weven op vissersgaren ketting.


Basis weven 2


Bindingsleer, ruiten, schijnpatronen, kleurenleer, verven
Inhoud in detail: notatie van bindingen, weven met vierkante instelling, kettingeffect of inslageffect, rietdichtheid bepalen voor een garen, streepketting haspelen, ruit ontwerpen, ruit weven, weven met een schuitje, spoel winden, weven met dun garen (cottolin of breikatoen), ketting afwerking voor dun garen, afwerken en nabehandelen, afwerkingen voor dunne ketting, kleurenleer, kleuren-cirkel verven.


Basis weven 3

Kepers, terugkerende kepers, materialenkennis
Inhoud in detail: basis kepers, kepereffecten, weven met wol, terugkerende kepers in ketting, inslag- en ketting en inslag richting, vloeiende en gebroken terugkeren, gebroken draad repareren, nabehandelen van wol, materialen kennis, garen nummering, onbekend garen analizeren.


Basis weven 4

Linnenbinding+, weefsel analyse, armeluis damast, band-weven
Inhoud in detail: variaties in rietrijgen, ontwerpen voor meerdere soorten garens, ketting met meerdere garens, weven op gemengde ketting, weefselanalyse, wol kaarden, wol spinnen op de tol en op het spinnenwiel, band-weven met de kam, banden met selectie patroontjes weven.

Opfriscursus: Voor iedereen die ooit geweven heeft en opnieuw wil beginnen. Een herhaling van de basisvaardigheden maar dan met snel aandacht voor trapgetouwen.


Voorbij de basis
Verdieping voor wie de basis onder de knie heeft in vier apart te volgen cursussen van een week.

Tijdens deze cursussen gaan we dieper in op het weven. Na zo’n week kun je uit de voeten op een trapgetouw. Aan bod komen: bindingsleer, verschillende typen getouwen, verschillende notaties, boeken en tijdschriften ‘lezen’, het maken van aanbindingen en bindingen ‘vrij’ toepassen, mogelijkheden met meer schachten onderzoeken en gebruiken, een ontwerp vertalen naar binding en ontwerpen voor een project.

Voorbij de basis A

Verschillende weefsels op één ketting
Honingraat, corduroy, monnikenrand, ontwerpen, toepassingen, verven tertiaire kleurencirkel, afwerktechnieken.

Voorbij de basis B

Overshots (Dräl, half dräl, eenvoudige dräl)
Gewoon overshot, vrij overshot, klassiek large overshot, vrij large overshot. Weven met bind- en patroonscheut, ontwerpen en toepassingen.

Voorbij de basis C

Transparanten: kantweefsels, ajour, leno, zweeds kant, ingeregen en ingelezen, werken met het scheerplankje.

Voorbij de basis D

Dubbelweven, dubbelbreed, rond, dubbelzijdig, gevuld, ontwerpen voor dubbelweefsel, notaties, literatuur, handigheidjes, scheerplankje, schietspoel weven.

Voorbij de Basis E

Taqueté en Samiet, twee oude Perzische weeftechnieken. In de jaren tachtig door Liban Pollet uit de vergetelheid gehaald. Samen met cursisten zijn de technieken afgestoft en er komen wonderschone eigentijdse weefsels tevoorschijn.


Themadagen
Doelgroep varieert per themadag.
Duur: 10.00 tot 16.00 uur
Tarief: € 65 per persoon per dag inclusief lunch.
Kinderen onder de 12 jaar € 30 per dag.

1 Touwslaan: voor iedereen, van lagere schoolkinderen tot opa’s en oma’s, één dag
2 Band-weven op een bandweefkam of bandweefgetouw: voor iedereen, twee dagen
3 Basis kaartweven: voor 12 + mensen, drie dagen
4 Bandweven op plank met dubbele gleuven/gaten: na cursus bandweven, twee dagen
5 Snelscheren met meer draden tegelijk, één dag

Kaartweven Terminologie, gereedschap, materialen, inrijg kaarten, S en Z inrijging, notatie, structuren, inrijgen met kleuren, patronen, ontwerpen, afwerken, toepassingen.


Reacties zijn gesloten.