Show menu

Nieuws

Seizoensfeest in Golden Haand

Voor het eerst is er in de decembermaand een show met het werk van ambachtslieden. Lisa Rosemann is een keramiste uit Bremen die prachtig aardewerk maakt. Mokken, kommetjes, theepotten en alles in prachtige beschilderd met bijzondere glazuurkleuren. Gerhard Herbermann maakt houten snijplanken met aandacht voor de houtstructuur en schitterend afgewerkt. Ton Lubbers draait hout en maakt daar doosjes en ringen van. Hij verwerkt meestal ‘herhout’, dus hout dat al eens eerder is gebruikt in bv een tafel. Het werk van Mirja Wark is bekend. Ook aan kleine geschenken is gedacht zoals potten biologische jam. Tsugi Woodworks van Daan Simons laat een van zijn tafels zien gemaakt in Japanse hout-verbindingstechnieken en compleet demontabel. Voor iedere bezoeker is er een klein lokaal Oldambtster geschenk. (Zolang de voorraad strekt.) Voel je welkom op 8, 9 en 10 december tussen 12 en 21 uur. Wij wachten op jullie met koffie, glühwein en wat lekkers.

Wol-tijd evenement

In het Hunebed-centrum in het Drentse Borger is zondag 17 september het wol-tijd evenement. Golden Haand neemt deel. We demonstreren op een weefgetouw het weven met natuurlijk geverfde garens. Voor de bezoekers is er ook een activiteit om aan mee te doen; namelijk band- of kaartweven met wollen garens. Kom gezellig langs er is nog veel meer te beleven. Meer info

Op zaterdag 16 september is er een open dag in de weverij in Finsterwolde. Hartelijk welkom tussen 10 en 18 uur.

Tentoonstelling Wayuu verzameling

Van 27 augustus tot en met 1 oktober mag ik in Zwitserland een expo inrichten met mijn verzameling textiel van de Wayuu. Deze bevolkingsgroep leeft op de grens van Colombia en Venezuela. Bij de opening op 27-8 is er een beeldpresentatie die over het leven van de Wayuu met zon, wind, zand, handwerk en rebellen verhaald.

Meer info op www.kulturortgarnlager.org.

Openingstijden: dagelijks van 13.30-17.00 uur.

Inloopdag augustus

Door de expo over de Wayuu in Zwitserland valt deze dag midden in de maand en wel op zondag 20 augustus. (En niet zoals eerder vermeld op zaterdag 19)

Goed op tijd is de serie herfst weefsels klaar. Droogdoeken, broodzakken, oogkussentjes en servetten. De nieuwe categorie ‘wat-je-maar-wilt-doeken’ zijn toepasbaar als servetten van 45×45 centimeter, als kleedje, als theedoek en als gastendoek.

Open dag 25 maart 2023

WELKOM: Kom gerust langs met al je vragen en problemen. Ik sta er om je te helpen. Natuurlijk zijn er ook garens en weefaccessoires te vinden.

Afgelopen week heb ik een leuke puzzel gemaakt. Ik kreeg een foto van een klein stukje oud weefsel. Of ik daar iets over kon zeggen. Na wat gepuzzel kon ik het weefplan opstellen. Om te testen of ik het goed gedaan had heb ik een stukje geweven op een kartonnetje met dikke wol. Zodra mijn nieuwe weefgetouw aankomt zet ik er als eerste dit weefsel op in dunne wol.

Vermelding in Homo Faber Gids

De ‘Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship’ is een internationale non-profit organisatie die meester ambachtslieden wil vieren en behouden. Om dat doel te bereiken geven ze onder meer een online reisgids uit, genaamd Homo Faber, waarin ze ambachtslieden belichten die aan hun maatstaven voldoen. Ik ben er trots op dat ook het werk van Golden Haand zo goed gevonden wordt dat zij het een plekje in hun gids waardig vinden. https://www.michelangelofoundation.org/# https://www.homofaber.com/en/discover/discover-mirja-wark

Nieuwe cursus: Vorm en Kleur

In weven mengen kleuren heel anders dan bij schilderen. Dat maakt ons onzeker. We neigen ernaar veilige kleuren te kiezen. Het resultaat valt dan toch tegen. Met kennis van de de werking van kleuren leer je wat je wel kan wagen. Over vorm denken we niet zo vaak na. Elke techniek heeft zijn eigen vorm-mogelijkheden en daar zijn niet altijd veel schachten voor nodig. Tijdens deze week weven we geen grote projecten maar zetten we meerdere kettingen op en weven proeven. Natuurlijk zoeken we inspiratie uit etnische technieken.

Platform Ondernemers ‘Made for Change’

Triodos Bank geeft in de maanden november en december 350 ondernemers ruimte op hun platform. Golden Haand is er ook bij onder de categorie ‘Educatie en Ontwikkeling’. Onze slogan is: Verrijk je leven met handgeweven. Er zijn twee mooie aanbiedingen aan verbonden: tot eind december op twee droogdoeken en vier placemats €10,00 korting, terug te ontvangen bij een bestelling in de webwinkel. https://www.triodos.nl/ondernemers-made-for-change

Das glückliche Gesicht Syriens

Op 5 september opent de tentoonstelling “Das glückliche Gesicht Syriens” waarin Syrische textiel en andere handwerken getoond worden uit de verzameling van Mirja Wark. Om 15.00 uur is er een presentatie en feestelijke opening. De expositie is dagelijks geopend van 13.30 tot 17.00 uur tot 10 oktober. Locatie: Zürcher Stalder Lyssach bij Bern in Zwitserland.

Van maandag 6 tot en met vrijdag 10 september is er bovendien een cursus waarin de Syrische zijden sjaal met zijn specifieke patronen centraal staat. Er zal veel geëxperimenteerd worden met verschillende zijdes.

Attentie, attentie…….: Komend weekeinde is er alleen op zaterdag 29 oktober 2022 open dag. U bent van harte welkom van 10.00 tot 18.00 uur. »