Etnisch weven
Voor wie de basis beheerst.
Een landenweek gaat over de textiel uit één bepaald land. Met een dialezing, boeken en het bekijken van authentieke weefsels groeien kennis en inzicht. We maken eerst een minireplica, compleet met afwerking, en gaan daarna een project ontwerpen, uitvoeren en afwerken. Na een week neemt u een afgewerkt product mee naar huis. Duur: 5 dagen.
Syrië
Cursus: Zijden sjaal met inlegwerk in keperbinding
Deze techniek van weven met zijde en inleggen met metaal of lurex garen geeft bijzonder veel vrijheid. Wij gaan in deze week onze eigen zijden sjaal weven. Het weven met zijde oefenen we en we maken er net zoveel patroon in als we leuk vinden en tijd voor hebben. De vrijheid is eindeloos. Dan besteden we ook nog ruim tijd aan de afwerking. Bij etnische weefsels zijn de afwerking van de kettingeinden vaak heel ingenieus.
Cursus: Bedoeïen Tereekah; tentbanden uit de woestijn
Syrische vrouwen weven die banden van dik en stug geitenhaar. De band die ik zo origineel mogelijk naweefde gaf me blaren op de handen. Wij weven deze banden met breikatoen op een weefgetouw.
De techniek lijkt niet op het gewone bandweven. Het is meer een soort “vervang kettingrips”.
Deze cursus gaan we een weefsel maken in kettingeffect linnenbinding met een strook patroonweefsel. Het kan tot een tas of tot een kussen verwerkt worden. We weven op het weefgetouw maar gebruiken geen riet.
Cursus: Kelimkussens
In de Bedoeïen woningen (zowel in die van leem als in de tenten) in Syrië zit men op de grond met als armleuning wollen kussens stijf gevuld met stro. Ze zijn geweven in de kelimtechniek.
Elke dorpsvrouw in Syrië heeft een paar stammetjes en latten die tot een weefgetouw opgesteld kunnen worden. De ketting is dan vlak over de grond opgespannen en de weefster zit op het weefsel. Typisch van deze techniek zijn de galen tussen de kleurvlakken. Zolang die maar niet te lang zijn blijft het weefsel sterk en vormvast.
Wij gaan is deze week een kussen of vloerkussen weven in deze techniek maar wel op een weefgetouw. We maken een vissersgaren ketting en daarop weven we met tapijtwol.
Libië
Cursus: Berber kussen uit de Jabal Nafusa met naadafwerking en decoraties
Cursus: Bakhnoug, Tajira en Ketfiya; wonderweefsels na verven met meekrap
Cursus: Issabarrah, scherm in inslagtwijn techniek van riet en leer.
Oman
Cursus: Kameel banden; traditioneel en dubbelzijdig.
Cursus: Sur weefsel met bandweefsel afgewerkt
Cursus: Kamelentassen met al hun afwerktechnieken
Venezuela/Colombia
Cursus: Vingervlechten
Cursus: Twijnsplitsen
Alpargata patronen uit Venezuela
De zeer stevige Rips-weefsels voor de Alpargata sandaaltjes worden traditioneel op driekantige ramen geweven. De patronen worden met inlezen aangebracht. Als we dezelfde techniek omzetten naar het weefgetouw dan is het mogelijk om snel vrije patronen te weven. Van letters tot gecompliceerde grafische dessins. De binding is een kettingrips. Deze wordt geweven met twee inslagen; één voor de grondbinding en één voor het patroon. Wie linnenbinding kan weven kan zich probleemloos aan deze techniek wagen.